about swedish

O M

IDA HAAG


Att tala om Ida Haags konst utan att försöka förstå hennes sinne är praktiskt taget omöjligt. För att överleva i den "normala" världen använder hon speciella mekanismer och fiktiva karaktärer som kan upplevas verkliga. Några av personligheterna kommer från hennes parallella värld, Ismanien. Dessa karaktärer är de vi kan se i hennes konst. Hennes konst talar om identitet, illusioner, magi och nakenhet. Motiven döljer starka dramatiska känslor som även ibland kan framträda i sagolika motiv.


Ida har en BA examen i Fri Konst East London University, Bild & Form Mälardalens Högskola/ Umeå Universitet, Konst & Design Ålsta Folkhögskola, samt en bakgrund som fotograf och smyckedesigner.

Ida har mestadels ställt ut sin konst utomlands som London, Paris och Bordeaux. Hon bor och arbetar i Enköping, Sverige.


HUR HON ARBETAR


Ida Haags ateljé har blivit hennes liv. Allt som finns inom henne måste ”komma ut”. Ida beskriver det som om hon inte har något val. ”Mitt skapande är min överlevnad” säger hon. För att få kontroll över hennes känslor ”skalar hon ner dem”, bit efter bit, lager på lager. Varje lager har sin egna sinnesstämning. Processen till det slutliga resultatet kan ibland ta mer än ett år berättar hon. Känslor kan inte brytas ner, men vårt kontrollbehov lämnar bara kvar det ”vi väljer att se”. De känslor vi inte vill se finns alltid med i bakgrunden och det är de som alltid kommer upp till ytan till slut säger hon.


Andy Hawthorne

Photo: Anders Nordenhierta